OLYMPIC SAILING CENTER
Location: Ayios Kosmas, Greece
Description: Full Study Tender Doc. - Project Supervision
Area:
Budget: 103.000.000€
Current stage: Completed
Το Ιστιοπλοϊκό κέντρο (Ο.Κ.Ι.) εξυπηρετεί στη διεξαγωγή ενός και μόνο αγωνίσματος του οποίου αγωνιστικός στίβος είναι η ανοικτή θάλασσα. Κατά συνέπεια ο χώρος των εγκαταστάσεων δεν αφορά στον αγωνιστικό στίβο, αλλά αποτελεί το σημείο εκκίνησης και λήξης των αγωνιστικών δραστηριοτήτων και συνεπώς όλες οι εξυπηρετήσεις αφορούν αποκλειστικά στην υποστήριξη του αγωνίσματος και όχι στο αγώνισμα αυτό καθ’ αυτό.
Πρόκειται για μια σημαντική παρέμβαση σε ένα από τα κομβικότερα σημεία του λεκανοπεδίου καθώς η περιοχή που καταλαμβάνει το ΟΚΙ αποτελεί τη μοναδική διέξοδο του Μητροπολιτικού Πάρκου προς τη θάλασσα. Με την έννοια αυτή το ΟΚΙ είναι ταυτόχρονα έργο πολεοδομικό, ανάπλα¬σης του θαλασσίου μετώπου, κτιριακό, περιβαλλοντικό, υδραυλικό, συγκοινωνιακό, και φυσικά έργο λιμενικό.
ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
H λιμενική υποδομή στο Ιστιοπλοϊκό κέντρο αποτελείται από τα εξής κύρια στοιχεία: Προσήνεμο μώλο μήκους 980 m - Κρηπιδώματα συνολικού μήκους 1.900 m - Μόνιμους προβλήτες μήκους 160 m - Πλωτούς προβλήτες μήκους 880 m - Πλωτές ράμπες μήκους 360 m - Η λιμενολεκάνη έχει εμβαδόν 165 στρέμματα.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
Εμβαδόν συνολικής έκτασης: 455 στρ. (υλοποίηση 382 στρ.)
Εμβαδόν κτιρίων: 17.710 μ2 (υλοποίηση 8.945 μ2)
Η αρχιτεκτονική λύση αναπτύσσεται σε 2 επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο, το επί-πεδο της μαρίνας, φιλοξενούνται όλες οι λειτουργίες, που αφορούν στην οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων.
Στο δεύτερο επίπεδο οργανώνεται μία μεγάλη πλατεία-δρόμος με κατεύθυνση απο την είσοδο του κέντρου προς το αμφιθέατρο και την Ολυμπιακή φλόγα. Κάθετα σ’αυτή τη διεύ¬θυνση και παράλληλα με τη ζώνη προστασίας του λιμα-νιού αναπτύσεται ενας παραθαλάσσιος περίπατος με απέραντη θέα στον ορίζοντα. Οι περιοχές χωρίζονται σε 3 τομείς.
α) Τομέας Ι όπου προβλέπονταν τα κτίρια των υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την επίβλεψη - έλεγχο των Αγώνων και του Κέντρου, καθώς και του τύπου και των ΜΜΕ. Στο πάνω επίπεδο προβλεπόταν και το VIP εστιατόριο.
β) Τομέας ΙΙ όπου προβλέπονταν λειτουργίες που απευθύνονται στο άθλημα, στους α¬θλητές, σε εμπορικές δρασητριότητες και στη λειτουργία του κέντρου (διοόκηση, τροφοδοσία, συν¬τή¬ρηση κλπ.). Στο επάνω επίπεδο της πλατείας διατάσσονται μικρά καταστήματα και ένα εστια¬τόριο, σε συνδυασμό με υπαίθριους χώρους αναψυχής.
γ) Τομέας ΙΙΙ, το μεγαλύτερο σε έκταση χερσαίο τμήμα, περιλαμβάνει τις εξυ¬πη-ρετήσεις των αθλητών ενώ οι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφο¬ρείων οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ελεγχόμενος ο τρόπος επέκτασής τους, και όχι εις βάρος του πάρ¬κου, κατά την μεταολυμπιακή χρήση.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ KAI ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:
Η κτιριακή υλοποίηση του κέντρου βασίζεται στην ανάπτυξη του καννάβου που υφαίνει το χώρο απ’όπου ξεπηδούν ελεύθερες ρυθμικές οντότητες τόσο ως μορφές όσο και σαν χρωματικές αντιστίξεις που αποτελούν ταβασικά συνθετικά και μορφολογικά στοιχεία, όπως:
Φάροι:
Την τρισδιάστατη υλοποίηση της ιδέας του καννάβου αλλά και την απόδοση ρυθμού στην αυστη¬ρότητά του, αποτελούν οι κυβικής μορφής όγκοι απο υαλότουβλο που επαναλαμβάνονται με σταθερό ρυθμό στις βασικές κτιριακές ενότητες στους τομείς Ι και ΙΙ και σηματοδοτούν τις περιοχές «στά¬σης» στεγάζοντας κάθε φορά χώρους συνά¬θροι¬σης κοινού ή εισόδους. Η ιδιαιτερότητα της μορφής τους διαφοροποιεί χαρακτηρί¬ζοντάς τους σα «φάρους».
Πέργκολα:
Στον Τομέα ΙΙΙ το επίπεδο της πλα¬τείας επεκτείνεται γραμμικά μόνο σαν σκελετός, για να διευκολύνει τη δημιουργία χώρων στάσης σε προπονητές και ομάδες κοντά στους χώρους στάθμευσης σκαφών και containers.
Αμφιθέατρο:
Ο αμφιθεατρικός χώρος για τη διεξαγωγή των τελετών έναρξης και λήξης των ιστιοπλοϊκών αγώνων και για την απονομή των μεταλλίων έχει σχεδιαστεί σε σχήμα χοάνης και μπορεί να φιλοξενήσει 2.000 θεατές. Ως αμφιθεατρικός χώρος ακολουθεί το κλασσικό κυκλικό σχήμα, που διαχωρίζεται ομως σε δύο τμήματα απο τον πεζόδρομο, ο οποίος συνδέει την είσοδο με την Ολυμπιακή φλόγα. Αυτός ο αξονικός δρόμος που στην κυκλική διεύρυνσή του γίνεται η ορχή¬στρα του θεάτρου προσφέρεται για την παρέλαση των ομάδων κατά τις τελετές έναρξης και λήξης.
Ολυμπιακή φλόγα:
Η θέση της Ολυμπιακή φλόγας επιλέχτηκε έτσι ώστε να είναι ορατή από ξηρά και θάλασσα και σε κεντροβα¬ρικό σημείο της σύνθεσης. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η αξονική τοποθέτησή της προς το δρόμο εισόδου εξόδου από το αμφιθέατρο πάνω στον πεζόδρομο και δεσπόζει του συνολικού χώρου του λιμανιού (Η:27m). Η μορφή που επιλέχτηκε για την Ολυμ¬πιακή φλόγα θυμίζει κατάρτι και ιστίο ιστιοφόρου, ενώ το σχήμα τόσο της βάσης όσο και του δοχείου αφής παραπέμπει στη μορφή των αρχαϊκών αγγείων. Η μορφολόγηση της γεωμετρίας σκοπό είχε να αναπαράγει οικείες εικόνες τόσο προς το αγώνισμα της ιστιοπλοϊας όσο και προς την ιστο¬ρία της Ελλάδας και έτσι έμμεσα σηματοδοτεί τη χρήση του χώρου και τη σχέση της Ελλάδας με τη θάλασσα.
Φωτιστικοί ιστοί:
Σχεδιά¬στη¬καν απο την ομάδα μελέτης, υλοποιώντας την ιδέα ενός φάρου-στύ-λου «γεμίζοντας» με ζεστό φώς το ψυχρό φωτισμό των βιομηχανικών ιστών φωτι¬σμού ελεύθερων χώρων.
Κεντρική είσοδος
Μία σύνθεση από μεταλλικούς φορείς – κατάρτια και ανοξείδωτο πλέγμα σαν της φλόγας, που παραπέμπει σε ιστία, ανάμεσα από τα οποία προσεγγίζει κανείς το όλο συγ¬κρότημα του Ιστιοπλοϊκού Κέν¬τρου.